Šokolado gydomosios savybės

Apie šokolado gydomąsias savybes (2) 2004 m. birželio 15 d. Dar visai neseniai buvo manoma, kad šokoladas - visiškai nemaistingas, dantų ėduonį, spuoguotumą, nutukimą ir aukštą cholesterolio kiekį kraujyje sąlygojantis produktas. Dabar mokslinikai teigia ką kita.? Gera žinia šokolado mylėtojams tariamos blogosios šokolado savybės viena po kitos paneigiamos moksliniais įrodymais, o gerosios tik dar labiau sutvirtinamos. Pensilvanijos mokslininkai kartu su JAV Jūrų laivyno akademija ištyrė šokolado poveikį spuogų susidarymui. Paaiškėjo, kad jokio poveikio šokolado valgymas (ar jo nevalgymas) spuoguotumui neturi. Taip pat nustatyta, kad šiam negalavimui maistas daro tik labai nedidelę įtaką. Apsaugo dantų emalį Žinia, viena dantų ėduonį sukeliančių priežasčių - per didelis suvartojamo cukraus kiekis. Kadangi šokoladas saldus produktas, buvo manoma, kad jis, kaip ir bet koks kitas saldainis, kenkia dantims. Tačiau neseniai japonų mokslininkai nustatė, kad šokolade esantis kakavos sviestas padengia dantis, taip neleisdamas cukrui žaloti danties emalio. O cukrus šokolade dantis veikia ne daugiau nei esantis kituose produktuose. Poveikis širdžiai Akivaizdu, kad nesaikingas bet kokio produkto vartojimas gali sukelti sveikatos problemų, neišimtis, žinoma, ir šokoladas. Juolab kad ši gardėsis turi daug riebalų - virš 30 procentų šimte gramų. Suvartojamų riebalų perteklius, kaip žinoma, gula ant kraujagyslių sienelių, didindamas cholesterolio kiekį bei apsunkindamas širdies veiklą. Tačiau šokoladas savo sudėtyje turi vieną itin širdžiai vertingą medžiagą - fenolį, kurio apstu ir kituose kofeinu turtinguose produktuose - kavoje, arbatoje. Ypač daug šios medžiagos randama raudonajame vyne. Beje, visiems produktams fenolis suteikia kartumo skonį. Moksliškai įrodyta, kad fenolio dariniai neleidžia riebalinėms subsancijoms oksiduotis kraujagyslėse ir nusėsti ant jų sienelių, taip saugodami jas nuo užkimšimo. O tokios ligos, kaip aterosklerozė ir yra lipoproteinų (viena cholesterolio sudedamųjų dalių) oksidacijos pasekmė. Suteikia žvalumo Vienas neginčijimų gerųjų šokolado poveikių yra malonumo ir pakylėjimo poveikis, kurį sukelia juo mėgavimasis. Sunku patikėti, tačiau šokoladas turi per 300 cheminių medžiagų. Mokslininkai tebetiria, kokių medžiagų šokolade kombinacijos suteikia malonumo jį vartojant. Viena geriausiai žinomų medžiagų, aptinkamų šokolade yra kofeinas. Tiesa, šokolade jo yra tik nedidelis kiekis, bet to pakanka, kad pajustum organizmą stimuliuojantį jo poveikį. Be to, kofeinui sąveikaujant su šokolade esančiu teobrominu, stimuliacija dar suaktyvėja. Šokolade aptinkama ir feniletilamino, narkotinei medžiagai - amfetaminui - artimo chemikalo, pasižyminčio itin stipriomis stimuliuojančiomis savybėmis. Visi šie stimuliantai, pasak mokslininkų, veikia tas žmogaus smegenų dalis, kurios atsakingos už budrumą ir darbingumą. Jei net ir šie mokslininkų teigiami šokolado poveikio atradimai neįtikina, o šokolado vengiama bijant priaugti svorio, užtenka jį... uostyti. Nustatyta, kad šokolado kvapas teigiamai veikia nervų sistemą, kelia nuotaiką bei padeda susikaupti. Be to, ypač vertingi yra kosmetikos produktai, kurių gamybai naudojamas kakavos sviestas, Beje, šis produktas - nepakeičiama medicininių žvakučių ir piliulių sudedamoji dalis. Šokoladas lydosi šiek tiek žemesnėje nei kūno - 34 laipsnių - temperatūroje, todėl kokybiškas šokoladas, įdėtas į burną iš karto ištirpsta. Pirminio teksto čia.